Aditivi u hrani (Food Additives)

Jasna Bošnir, Mirjana Hegedus

Sažetak


Razvoj prehrambene industrije u poslijednjih nekoliko godina u sve većem je usponu. Rezultat razvoja je veliki broj raznovrsnih prehrambenih proizvoda prisutan na našem tržištu, kao i na tržištu Europske Unije. Da bi industrija proizvela proizvod koji će zadovoljiliti kvalitetom, izgledom, bojom i mirisom sve zahtjevnije potrošačko tržište gotovo je nemoguće, a da u svojim proizvodima ne koristi prehrambene aditive.

            U Republici Hrvatskoj aditivi u hrani su regulirani  Pravlinikom o prehrambenim aditivima (N.N.173/2004.). Temeljem navedenog Pravilnika prehrambene industrije mogu u svoje proizvode dodavati samo propisane aditive u određenoj količini koja je također određena navedenim Pravilnikom.

            Prehrambeni aditvi su tvari točno određenog i poznatog kemijskog sastava, koje nisu tipičan statojak hrane, već se u hranu dodaju u svrhu poboljšanja tehnoloških i senzorskih svojstava hrane. Upotrebljavaju se za bojenje, konzerviranje, emulgiranje, zgušnjavanje, želiranje, stabiliziranje, u svrhu sprječavanja oksidacije, za pojačanje okusa, zaslađivanje, poliranje, održavanje svježine, kao i u neke druge svrhe. Da bi se navedene tvari mogle dodavati u hranu one moraju biti toksikološki ispitane i obilježene jedinstvenim E-brojem jasno istaknutim na deklaraciji svakog proizvoda. Njihova upraba mora biti tehnološki opravdana, a njihovo dodavanje nesmije u bitnoj mjeri utjecati na priroidno svojstvani okus i miris hrane kojoj su dodani, osim ukoliko im to nije posebna namjena. Također je bitno da se njihovim miješanjem i dodavanjem hrani ne stvaraju toksični produkti tijekom prerade, čuvanja ili konzumiranja hrane.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja