Značaj preventivne mobilne mamografije, Zagreb, 2004.- 2005. godina (The Role of Preventive Mobile Mammography, Zagreb 2004-2005)

B Resanovic, J Čulig, I Drinković, J Horvat, M Jakopović

Sažetak


Zavod za javno zdravstvo grada Zagreba u suradnji s Hrvatskim senološkim društvom, uspješno je  provodio  Program preventivne mobilne mamografije u gradu  Zagrebu tijekom 2004. i 2005. godine. program se nastavlja i u 2006. godini.

Mamografija je nezamjenjiva, slikovna dijagnostička metoda u otkrivanju malignih bolesti dojke ranih stadija i kao takva najpogodnija je za screnning. U različitoj dobi žena, mamografija se primjenjuje razlčitom učestalošću.

Svrha Programa preventivne mobilne mamografije je izvršenje što većeg broja mamografskih pregleda  žena, te pravovremeno otkrivanje promjena na dojci, kako bi se ženu uputilo na detaljni pregled  i obradu. Treba napomenuti da prema popisu stanovništva 2001. godine u Zagrebu živi 184 621  žene starije od 45 godina.

Program je namijenjen:

  1. ženama starijim od 45 godina (za 2005. godinu)
  2. ženama koje nemaju  nikakvih problema s dojkama
  3. ženama koje nikad nisu bile na mamografiji,
  4. ženama kojima je zadnja mamografija bila uredna tj. čije snimke nisu ukazale na nikakve promjene na dojkama .
  5. ženama koje  u obitelji nemaju prisutan rak dojke (sestra, majka..)
  6. za preglede nije potrebna uputnica, kao ni zdravstveno osiguranje - pregledi su besplatni

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja