Zdravstveni management (Health Management)

Josip Čulig

Sažetak


UVOD

 

Nije moguće raspravljati o temi zdravstvenog management-a, bez male rasprave o terminologiji i definiciji.   

Prvo je: zašto management ?

Nema pravog odgovora. Mnogi će odmah primjetiti da je zajedno s bogatom publicistikom na engleskom jeziku, termin management ( i to izvorno !), pregazio tradicionalne termine poput upravljanja, rukovođenja, ravnanja, direktovanja i šefovanja. Kao uvjereni pragmatik, neću o tome zauzimati stav, važno je da svi znamo o kojem procesu je riječ. Drugo, po meni zanimiljivije pitanje je:  Zašto zdravstveni management?

Dok vjerujem nema spora kad govorimo o managementu pojedinih bolesti, npr. Management kronične boli, management dijabetesa i drugo, čim upotrijebimo sintagmu ZDRAVSTVENI MANAGEMENT, počinju osporavanja. Svi se slažu da je zdravstvo karakterističan poslovni sustav od posebnog javnog interesa. Međutim, manje je sloge kad se raspravlja o kompetencijama onih koji tim sustavom upravljaju, odnosno donose odluke. Teoretičari upravljanja smatraju da su znanje i vještine upravljanja univerzalni, te da se jednako primjenjuju u svim poslovnim procesima. Točno, ali zašto su onda kao zdravstveni manageri, uspješnije osobe s osnovnim kliničkim iskustvom?

Zato što zdravstvo ima karakteristike koje ga razlikuju od managementa s drugim područjima. Specifične karakteristike uključuju poznavanje zdravstvenih usluga, njihovu ljestvicu vrijednosti i kulturu. Upravo o tim razlikama bit će riječi u nastavku.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja