Rekreativna tjelovježba i mogući zdravstveni rizici (Recreational Physical Activity and Potential Health Risks)

Davor Ražić

Sažetak


Tjelesna aktivnost  nameće se kao svakodnevna potreba i u tom smislu nema alternative. Rekreacija kao  masovni vid tjelesne aktivnosti, uključuje ljude različite dobi, pri čemu gornja granica nije naznačena. Treba težiti da tjelesna aktivnost bude kontinuirana, od mladosti pa do  starosti, a vrste opterećenja i intenzitet tjelovježbi  podređen funkcionalnim sposobnostima organizma respektirajući dob. Općenito, utjecaj tjelovježbe smanjuje djelovanje čimbenika rizika na bolesti civilizacije.

   Rekreativne tjelovježbe karakterizirane su  masovnošću i  različitom dobi, a moraju biti individualno  prilagođene zdravstvenom  stanju pojedinca. Za razliku od sportske aktivnosti, rekreativna tjelovježba se odlikuje malim  rizikom od ozljeđivanja. Odavno su poznati povoljni  učinci tjelovježbe u očuvanju zdravlja, podizanju imune i psihofizičke sposobnosti ,  liječenju, kao i rehabilitaciji mnogih bolesti.


Ključne riječi


rekreativna tjelovježba, zdravstveni rizici

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja