Registar za psihoze Hrvatske (Croatian Psychoses Registry)

Maja Silobrčić Radić, Vlasta Hrabak-Žerjavić

Sažetak


 Hrvatski zavod za javno zdravstvo je, uočivši javnozdravstveno značenje mentalnih/duševnih bolesti još 1961. godine utemeljio Registar za psihoze Hrvatske. Registar je započeo radom cenzusom svih bolesnika zatećenih 31. prosinca u psihijatrijskim bolnicama i odjelima u Hrvatskoj. Predstavlja specijalni zdravstveno statistički instrument za dugoročno poimenično praćenje bolesnika i ima značajke populacijskog registra. 
Prate se podaci o osobama, s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, koji boluju od shizofrenije a liječeni su  u psihijatrijskim bolnicama i odjelima. Izvor podataka je psihijatrijski obrazac koji se popunjava prilikom otpusta  osobe iz bolnice (redovita prijava i dnevna bolnica) i na dan cenzusa 31. prosinca svake godine.  
Za svaku pojedinu osobu može se pratiti tijek bolničkog liječenja prema ustanovi, trajanju hospitalizacije, osnovnoj i drugoj psihijatrijskoj dijagnozi, te somatskoj dijagnozi, uzroku smrti u slučaju smrti u bolnici ili izvršenog samoubojstva. 
Skupno se podaci analiziraju na razini osobe i slučaja po odabranim obilježjima (dob, spol, županija rođenja/boravka, ustanova liječenja) u okviru pojedinih podskupina tzv. kontingenata. 
Uvođenje X revizije Međunarodne klasifikacije bolesti SZO  dovelo je do promjene u razvrstavanju pojedinih dijagnostičkih potskupina. Zbog kontinuiteta praćenja bolesnika u Registar se od 1995. godine uz osobe imaju dijagnozu shizofrenije (šifra F20) registriraju i osobe koje imaju dijagnozu shizoafektivnog poremećaja (prije shizoafektivna shizofrenija) (šifra F25).

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja