Epidemiološki prikaz duševnih bolesti i poremećaja (Epidemiology of Mental Diseases)

Vlasta Hrabak-Žerjavić, Maja Silobrčić Radić

Sažetak


Duševno zdravlje nedjeljivi je sastavni dio općeg zdravlja. Narušeno duševno zdravlje prijetnja je zdravlju pojedinca i zajednice. Na razini pojedinca izaziva veliku subjektivnu patnju, smanjujekvalitetu života i povećava morbiditet i mortalitet od tjelesnih bolesti, a  na razini zajednice ugrožava društvene i gospodarske odnose.

Na temelju istraživanja Globalnog opterećenja bolestima, koje su objavile Svjetskazdravstvena organizacija i Svjetska banka, ako se kao pokazatelj opterećenja bolešću analizira samo komponentu godina života s dizabilitetom (years lived with disability – YLDs) među 10 najčešćih uzroka dizabiliteta  u svijetu 2000. godine četiri su iz skupine duševnih poremećaja (Tablica 1). To su unipolarni depresivni poremećaj, alkoholizam, shizofrenija i bipolarni afektivni poremećaj. Na ljestvici za sve dobi ukupno unipolarni depresivni poremećaj zauzima prvo mjesto s udjelom od 11,9%. Alkoholizam se nalazi na petom mjestu s udjelom od 3,1%, shizofrenija na sedmom mjestu (2,8%), a bipolarni afektivni poremećaj na devetom mjestu (2,5%).

U dobnoj skupini 15-44 godine ove četiri dijagnostičke skupine uzrokuju gotovo trećinu godina života s dizabilitetom. Unipolarni depresivni poremećaj nalazi se također na prvom mjestu, ali s udjelom od 16,4%. Alkoholizam se nalazi na drugom mjestu s udjelom od 5,5%, a shizofrenija na trećem mjestu s udjelom od 4,9%, dok se bipolarni afektivni poremećaj nalazi se na petom mjestu s udjelom od 4,7%.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja