Kako se prioritetne sociomentalne potrebe života mjenjaju odrastanjem mladih (How do Life Priorities Change as Young People Develop)

Dubravka Brkljačić, Adriana Juriša

Sažetak


Pubertet je doba sazrijevanja spolnih žlijezda i hormona na čijoj osnovi se događaju velike promjene fizičkog i psihičkog razvoja mladog bića. U sveopćim promjenama u odrastanju i sazrijevanju otkrivaju se i prve spoznaje o svijetu izvan obitelji (1).

U adolescenciji se nastavlja sazrijevanje mlade osobe. Mladi se intenzivno druže, oko sebe imaju krug sličnih s kojima dijele dane, školsku sredinu, planove, misli. Disco klubovi, partiji, svekoliko druženje je u žiži pogleda, interesa, razmišljanja. Forma uveliko nadvladava sadržaj, nagon osjećaj.

   U tom razdoblju života mladih čest je sukob s okolinom odraslih, njihov način života se čini staromodnim i preživjelim. Mogući oblik sukoba koji proizlazi iz takvog razmišljanja prema roditeljima je generacijski sukob. To su godine intenzivnog otkrivanja zabave i osjećanja poleta kao oblika jačeg i snažnijeg doživljavanja svijeta oko sebe (2). U tim godinama  maštanje i sanjarenje nudi svijet lakšeg snalaženja u životu  i to jako  privlači mlade, to je doba kada se tek počinje formirati identitet mladog bića, kada EGO polagano sazrijeva iz nestabilnog ID-a, pa mladi nose u sebi konfuziju identiteta i nemaju potrebno samopouzdanje i sigurnost u sebe same. Zato su ljubavi adolescenata u velikoj mjeri afektivne, vrlo snažne i isključive, kakvo je i druženje u to doba uopće (3).

Odrastanju u rasponu sveopćeg prihvaćanja vršnjaka, isključivosti i afekata u druženju te nesigurnosti i nedefiniranosti mladih, potrebna  je velika i stalna, ali tiha i „nevidljiva“ pomoć roditelja (4).


Ključne riječi


mladi, razvoj, mentalna dinamika , odgoj, različitosti, spolna diferencijacija u razvoju mladih

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja