Uloga biologijskih faktora u suicidalnom ponašanju (The Role of Biological Factors in the Suicidal Behavior)

Darko Marčinko

Sažetak


Suicid je jedan od najvećih problema u suvremenoj medicini, a podaci o njegovoj učestalosti variraju, ovisno o studiji. Suicid također predstavlja i veliki javno zdravstveni problem.

Tradicionalno, faktori rizika za suicidalno ponašanje promatrani su odvojeno, u zasebnim kategorijama, od biologijskih do psiholoških i socijalnih. S razvojem znanosti, pokazalo se kako ova formalna podjela na odvojene kategorije ne daje zadovoljavajuća objašnjenja ovog kompleksnog fenomena. Novi modeli (Mann, 1999) idu u smjeru razumijevanja suicidalnosti kao rastućeg procesa (u rasponu od blažih do težih oblika) koji se razvija i na koji utječu dvije grupe faktora: faktori predispozicije (dijateze) i faktori okidači (stresori). Istraživanja idu u smjeru boljeg razumijevanja faktora predispozicije kao i stresogenih faktora, koji mogu potaknuti suicidalno ponašanje.  Među faktorima predispozicije, najviše se istražuju biologijski pokazatelji, sa sve više istraživanja koja su na genetskoj razini.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja