Azijski tigar komarac, Stegomyia albopicta (Aedes albopictus) u Zagrebu i Hrvatskoj (The Asian Tiger Mosquito Stegomyia albopicta (Aedes albopictus) in the City of Zagreb and Croatia)

Ana Klobučar, Nikola Benić

Sažetak


Stegomyia albopicta (Aedes albopictus) (Skuse, 1894), ili azijski tigrasti komarac, biološki je i zdravstveno značajna vrsta komaraca čije se širenje u svijetu pažljivo prati u posljednjih dvadesetak godina. Prisutna je u susjednoj Italiji (15 godina) i Crnoj Gori (5), stoga je širenje na područje Hrvatske bilo očekivano. Od prvog pronalaska azijskog tigrastog komarca u Zagrebu i Hrvatskoj protekle su dvije godine. Tijekom samo dvije godine tigrasti komarac pronađen je na čitavom području priobalja, od Istre do Dubrovnika. Uspješan u svom naglom širenju i osvajanju novih prostora, zdravstveno značajan kao molestant – napasnik i kao potencijalni prijenosnik različitih arbovirusa i parazita, tigrasti komarac izazvao je zabrinutost javnozdravstvenih i znanstvenih ustanova.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja