Statut Međunarodnog udruženja nacionalnih zavoda za javno zdravstvo

Autor(i)

  • IANPHI Međunarodno udruženje nacionalnih zavoda za javno zdravstvo

Sažetak

Zdravlje je globalna odgovornost i temeljno ljudsko pravo, koje prelazi granice, politike i kulture. Nacionalni zavodi za zdravlje su ključni čimbenik u potpori djelotvornom zdravstvenom sustavu.

Naš cilj je unaprijediti zdravlje stanovništva, jačanje i potporom u nastajanju Nacionalnih instituta za javno zdravstvo.

Mi podržavamo, članove, Nacionalne institute za javno zdravstvo, putem tehničke suradnje, korištenjem stručnjaka u organizacijskom razvoju, podrškom kolegama, razvojem politike i drugim funkcijama javnog zdravstva.

Nacionalni instituti za javno zdravstvo su različiti po organizaciji i funkcijama. Njih se osniva zbog podrške javnom zdravstvu na državnoj razini, ostvarivanja mandata narodnog zdravlja u, ocjenjivanju zdravlja u narodu, praćenjem bolesti i povreda, unapređenjem zdravlja, sprečavanjem bolesti i povreda, zaštitom zdravlja i pripremom i reagiranjem na izvanredna stanja.

Temeljne funkcije Nacionalnih instituta za zdravlje, konkretno mogu također uključivati; istraživanje, nadzor, laboratorij, razvoj politike, školovanje, povezivanje, najbolju praksu, zalaganje, prijenos znanja, menedžment i drugo.

Njihove odgovornosti uključuju zarazne bolesti, kronične bolesti sa rizičnim činiocima, povrede, zdravlje majki i djece, ekologiju i medicinu rada, nadzor, vitalnu statistiku i druge baze podataka, cijepljenje, zdravstvenu politiku   i organizacijsku djelotvornost i menedžment, sprečavanje nasilja, i druga suvremena javno zdravstvena pitanja.

Downloads

Objavljeno

2006-07-07

Broj časopisa

Rubrika

Međunarodna suradnja