Učinci urbanog planiranja na zdravlje - Park Bundek (The Health Effects of Urban Planning - Park Bundek)

Sanja Ožić

Sažetak


Fizičko okruženje može olakšati ili onemogućiti zdrav stil života. Život u urbanoj sredini uvijek traži utočište u zelenim površinama grada gdje od gradske užrubanosti tražimo mir u šetnji i vožnji biciklom. Kretanje je sve važnija determinanta zdravog stila života koji stvara osjećaj društvene povezanosti i blagostanja.

Park Bundek je jedan od projekta urbanog planiranja čiji je otvaranje građanima grada Zagreba usmjerenu i prema postizanju zdravlja. Park Bundek proteže se na duljini od 2.000 metara i površine 35 hektara, o toga 5 hektara vodene površine. Bundek pamte stanovnici Trnja a zatim i građani Novog Zagreba kao jezera koja su posjećivali prvotno za lov ribe, po uređenju sredinom sedamdesetih za šetnju i kupanje. Nakon toga, jezera i okoliš sve više služe za odlaganje otpada i devastaciju koju građani svojim neodgovornim ponašanjem dovode gotovo do biološke katastrofe. Odlukom sadašnje gradonačelnika, gospodina Milana Bandića, počinje uređenje Bundeka 2005. g. i u ovo sadašnje stanje stavlja u funkciju jezero i okoliš otvorenjem 25.5.2006.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja