Epidemiologija tuberkuloze u Gradu Zagrebu (The Epidemiology of Tuberculosis in the City of Zagreb)

Božica Ban, Ojdana Bastaić

Sažetak


Tuberkuloza, najčešća zarazna bolest na svijetu, i u 21. stoljeću nije, nažalost, stvar prošlosti. Svake godine u svijetu oboli od aktivne tuberkuloze oko 8 milijuna ljudi, od čega tri milijuna umre. Procjenjuje se da je između 19 i 43% svjetske populacije inficirano s Mycobacterium  tuberculosis.

Svjetska zdravstvena organizacija stvorila je strategiju za borbu protiv tuberkuloze, koju je nazvala DOTS (Directly  Observed Therapy Shourt course), a sadrži pet nužnih elemenata:

  1. Politička potpora programu (što omogućava financiranje programa za spriječavanje, suzbijanje  i liječenje TB)
  2. Omogućiti kvalitetnu mikrobiološku analizu iskašljaja.
  3. Izravno nadzirano kratkotrajno liječenje TB
  4. Neprekidna opskrba lijekovima antituberkuloticima
  5. Sustav praćenja  TB i izvješćivanja koji omogućuje procjenu ishoda liječenja i uspjeha  Nacionalnih programa za suzbijanje i sprečavanje TB.

Tuberkuloza je danas interdisciplinarna bolest  koja se češće javlja s bolestima smanjenog imuniteta , kao  što je AIDS, šećerna bolest, maligne bolesti, bubrežna insuficijencija, silikoza,...Povećani rizik  obolijevanja  od TB imaju djeca  mlađa od 3 godine,  kao i osobe starije životne dobi, ovisnici o drogama i alkoholu, pušači, osobe pod dugotrajnom terapijom imunosupresivima i dr.


Ključne riječi


tuberkuloza, epidemiologija, Zagreb

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja