Osobitosti HIV/AIDS-a u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji (The Characteristics of HIV/AIDS Epidemic in Zagreb and Zagreb County)

Mirjana Lana Kosanović

Sažetak


Cilj rada je prikazati osobitosti kretanja HIV/ AIDS-a u Zagrebu  i Zagrebačkoj županiji. Uz  bilježenje AIDS slučajeva, bilježe se i  HIV pozitivnih osobe (oboljeli od HIV-a) sa   ciljem  boljeg praćenja kretanja infekcije u pojedinim skupinama pod povećanim rizikom (1). Dobiveni podaci se osim u statističke svrhe, koriste i za usmjeravanje preventivnih programa usmjerenih na osobe povećanog rizika koje su često teško dohvatljive  ( radnici migranti, muškarci koji održavaju seksualne odnose sa muškarcima, intravenski korisnici droga).

U radu su korištene metode deskriptivne epidemiologije. Kao izvor podataka za HIV inficirane, AIDS slučajeve i osobe umrle od AIDS-a korišteni su podaci Registra za HIV/AIDS za Hrvatsku –službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Prikazani su podaci za razdoblje od 1985-2005. godine.

U periodu od 1985 godine do 2005 godine  ukupno je registrirano  192 HIV pozitivne osobe u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji (tablica 1).


Ključne riječi


HIV/AIDS, vjerojatni put prijenosa, rizične skupine

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja