Prevalencija kardiovaskularnih čimbenika rizika u populaciji Zagreba (The Prevalence of Cardiovascular Risk Factors in the Zagreb Population)

Vanja Tešić, Gordana Pajan Lehpaner

Sažetak


U posljednjim desetljećima, uslijed kulturoloških i socijalnih promjena povezanih s ekonomskim razvojem, što uključuje promjene životnog stila, porast urbanizacije i demografsko starenje populacije, kardiovaskularne bolesti postale su jedan od vodećih javnozdravstvenih problema koji danas ima razmjer globalne epidemije.

Kardiovaskularne bolesti su glavni uzrok smrti u Zagrebu s 3825 umrle osobe i udjelom od 48,5% u ukupnom mortalitetu (opća stopa smrtnosti 515 na 100.000 stanovnika). Isto tako zauzimaju značajan udio u bolničkom i izvanbolničkom pobolu (11,1% hospitalizacija, 10,6% u djelatnosti opće medicine, 20,3% u djelatnosti hitne medicinske pomoći), a praćenje izvanbolničke potrošnje lijekova u Zagrebu pokazalo je da kardiovaskularni lijekovi spadaju u najpropisivanije lijekove (1).

U cilju bolje prevencije kardiovaskularnih bolesti neophodno je spoznati u kolikoj mjeri je populacija izložena čimbenicima rizika (2). Pušenje, tjelesna neaktivnost, prekomjerna tjelesna težina i pretilost, nezdrave prehrambene navike, prekomjerna konzumacija alkohola i povišen krvni tlak čine vodeće promjenjive čimbenike rizika nad kojima pojedinci mogu uspostaviti kontrolu, te na taj način utjecati na smanjenje rizika nastanka kako kardiovaskularnih, tako i većine kroničnih nezaraznih bolesti (3).


Ključne riječi


prevalencija, kardiovaskularni čimbenici rizika

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja