Kiselost bezalkoholnih pića i njihova uloga u zdravlju

Autor(i)

  • Renata Josipović Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Služba za ekologiju

Ključne riječi:

bezalkoholna pića, kiselost, pH vrijednost, fosforna kiselina, zdravlje, zubi

Sažetak

Neka pića konzumiramo zbog njihove prehrambene vrijednosti, npr. mlijeko, a druga opet zbog njihovog svojstva da gase žeđ, stimulirajućeg efekta, ili jednostavno zato što su ugodna. Konzumiranje bezalkoholnih pića, uključujući gazirana pića, voćne sokove i sportska pića, u posljednjih je pedesetak godina u stalnom povećanju, i ovaj trend ne pokazuje znakove zaustavljanja. Kontinuirano povećavanje konzumacije bezalkoholnih pića kod adolescenata izaziva zabrinutost oko zdravstvenih efekata. Bezalkoholna pića generalno su slatka, aromatizirana, zakiseljena, obojena, mogu sadržavati ugljični dioksid i konzervanse.  

Downloads

Objavljeno

2006-07-07

Broj časopisa

Rubrika

Stručni radovi