Pregled stanja stomatološke zaštite u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Autor(i)

  • Ante Pribudić Zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije

Ključne riječi:

stomatološka zaštita, Splitsko-dalmatinska županija

Sažetak

U sklopu projekta Županijsko zdravlje ZZJZ Splitsko-dalmatinske županije načinjen je i uvid u stomatološku zdravstvenu zaštitu, organizaciju i provođenje predviđenih programa. S javnozdravstvenog motrišta zanimljiva su tri područja: organizacija i kadrovska struktura, dječja i preventivna stomatologija, sprječavanje i kontrola zaraze pri pružanju stomatološke zaštite.

Stomatološka zaštita u Splitsko-dalmatinskoj županiji organizirana je na primarnoj i sekundarnoj razini. Primarna stomatološka zaštita organizirana je kroz mrežu ugovornih stomatoloških timova s HZZO-om. Standard mreže je 1 tim na 2200 osiguranika (min 1100 osiguranika, max 3300 osiguranika). Sekundarna stomatološka zaštita organizirana je u Specijalističkoj stomatološkoj poliklinici u Splitu za cijelu županiju, te preko mreže specijalističkih timova za ortodonciju HZZO-a, (standard mreže je 8000 osiguranika do 18 godina starosti).
Ukupno u SDŽ ima 233 ugovorna tima polivalentne stomatološke zaštite na 456 539 osiguranika, što čini 1959 osiguranika po timu, što je unutar propisanih standarda. Tomu treba pridodati i 109 timova (veliki broj radi bez asistenta) u privatnim ordinacijama bez ugovora s HZZO-om. Na žalost nisu ravnomjerno raspoređene. čak 11 od ukupno 39 općina nemaju stomatološke ordinacije.

 

Author Biography

Ante Pribudić, Zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije

Ante Pribudić

Zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije

Downloads

Objavljeno

2006-04-07

Broj časopisa

Rubrika

Stručni radovi