Odjel za kemijsko ispitivanje hrane i predmeta opće uporabe (Department for Chemical Analysis of Foods and Consumer Goods)
Ključne riječi:
hrana, predmeti opće uporabeSažetak
Odjel je osnovan 1929 godine kao Kemijski Odjel tadašnjeg Higijenskog Zavoda. Početkom devedesetih godina počinje izuzetan razvoj Odjela - prostorom, opremom i kadrovima. Danas upošljava 14 djelatnika - osam VSS ( 1 specijalistkinja sanitarne kemije i pet magistara znanosti), šest djelatnika SSSRad odjela organiziran je kroz četiri Odsjeka i to:
- Odsjek za određivanje hranjive vrijednosti hrane
- Odsjek za određivanje toksičnih metala i metaloida u hrani i predmetima opće uporabe
- Odsjek za određivanje organskih zagađivala u hrani
- Odsjek za određivanje aditiva u hrani
Na Odjelu se provodi kontrola zdravstvene ispravnosti hrane i predmeta opće uporabe, kontrola kvalitete hrane i unapređenje prehrane stanovništva. Koriste se sofisticirani laboratorijski uređaji kao atomski apsorpcijski spektrometri,plinski i tekućinski kromatorgafi i UV/VIS spektrofotometri.Parametri ispitivanja su: toksični metali i nemetali,pesticidi,mikotoksini,antibiotici,pah-ovi, pcb,histamin,gluten i velika skupina aditiva. Osim toga, značajna djelatnost Odjela je i kontrola kvalitete prehrane u ustanovama za predškolski odgoj,školskim ustanovama,studentskim centrima, domovima za stare i nemoćne osobe, kao i prehrana djelatnih osoba.
Uzorke dostavljaju inspekcijske službe sa domaćeg tržišta i uvoza, proizvođači i korisnici.
Downloads
Objavljeno
2006-04-07
Broj časopisa
Rubrika
Stručni radovi