Odjel za bakteriološku dijagnostiku infekcija dišnog sustava, kože i sluznica (Bacteriologic Diagnosis Department for Infections of the Respiratory System, Skin and Mucus)

Autor(i)

  • Vinko Zoranić Zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije

Sažetak

Bolesti dišnoga sustava uzrokuje više od 500 različitih vrsta mikroorganizama. To su najčešće virusi (u oko 90% slučajeva). Velik broj tih infekcija ne iziskuje mikrobiološku dijagnostiku, a liječenje je simptomatsko. Usprkos tomu, kod nas se 70% peroralnih oblika antibiotika troši za liječenje akutnih respiratornih infekcija, što dovodi do razvitka rezistencije na antibiotike i brojnih drugih nuspojava takva liječenja. Postoje, međutim, kliničke slike kod kojih je nemoguće razdvojiti virusnu od bakterijske etiologije i tu je mikrobiološka dijagnostika ne samo opravdana, nego i nužna, prije uvođenja etiološkoga (antimikrobnoga) liječenja (npr. akutni streptokokni faringitis) [1].  
Najveći broj materijala koji se obrađuju na Odjelu su uzorci iz gornjih dišnih putova. Najviše je obrisaka ždrijela, a zatim slijede uzorci iz nazofarinksa, nosa, i usne šupljine, te pretraga na Bordetella pertussis.

Author Biography

Vinko Zoranić, Zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije

Vinko Zoranić

Odjel za bakteriološku dijagnostiku infekcija dišnog sustava, kože i sluznica
Služba za mikrobiologiju
Zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije

Downloads

Objavljeno

2006-04-07

Broj časopisa

Rubrika

Stručni radovi