Rad Odjela za dijagnosticiranje parazitoza (Parasitosis Diagnostics Department)

Autor(i)

  • Katarina Š iško Kraljević Zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije

Sažetak

Laboratorijska dijagnostika bolesti uzrokovanih parazitima temelji se na izravnoj makroskopskoj, a osobito mikroskopskoj pretrazi uzoraka i dokazivanju različitih dijagnostičkih oblika parazita u njima.

Najveći broj parazita nalazi se u probavnom sustavu, tako da je i najveći broj uzoraka ovog Odjela upravo iz probavnoga sustava (stolice, perianalni otisci), u znatno manjem broju slijede uzorci iz urogenitalnoga sustava (urin, obrisci rodnice, uretre) te uzorci krvi.

Svaki se uzorak stolice pregledava:

  • mikroskopiranjem nativnoga preparata
  • mikroskopiranjem preparata uzorka obrađenog metodom koncentracije (MIFC).

Prema potrebi radi se i trajni preparat, obojen modifikacijom postupka po Ziehl-Neelsenu (pretraga na oociste kokcidija); koprokultura ličinki nematoda; pregled čitavog volumena stolice na proglotide trakavica i crijevne crve. Razlikovanje patogene vrste  Entamba histolytica  od apatogenih vrsta trenutno se temelji na mikroskopskom izgledu pokretnih trofozoita dobivenih provokacijom stolice davanjem gorke soli. Metoda izbora za dijagnozu infekcije sEnterobius  vermicularis  ili malom dječjom glistom je mikroskopiranje perianalnoga otiska. Za dijagnostiku krvno tkivnih protozoa, u prvom redu malarije (uzročnik  Plasmodium  spp.) koriste se trajni preparati obojeni po Giemsa-Romanowskom, i to razmaz periferne krvi i gusta kap.

Author Biography

Katarina Š iško Kraljević, Zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije

Katarina Š iško Kraljević

Odjel za dijagnosticiranje parazitoza
Služba za mikrobiologiju
Zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije

Downloads

Objavljeno

2006-04-07

Broj časopisa

Rubrika

Stručni radovi