Epidemiološke osobitosti tuberkuloze na području Splitsko-dalmatinske županije (TB Diagnosis Department)

Autor(i)

  • Anamarija Jurčev Savičević Zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije

Ključne riječi:

tuberkuloza, Splitsko-dalmatinska županija

Sažetak

Tuberkuloza, jedna od najstarijih bolesti ljudskog roda, i danas, u trećem tisućljeću liječnicima predstavlja veliki izazov. To je bolest posebne patogeneze i kompleksne imunologije što je i razlogom nepostojanja adekvatnog dijagnostičkog testa i što cjepivo nema potpunu učinkovitost. Sve su to aspekti na kojima znanstvenici intezivno rade. Tuberkuloza danas u svijetu je povezana s HIV-infekcijom, siromaštvom, beskućništvom, ovisnosti o drogi i alkoholu, rezistencijom i multirezistencijom na antitubekulotike, bolestima moderne civilizacije poput malignoma, dijabetesa, bubrežne insuficijencije i sl., te sa sve većom pojavnosti u starijim dobnim skupinama u vremenu kad se produžava očekivano trajanje života.  
Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije, tuberkuloza je i dalje veliki globalni problem. Smatra se da godišnje skoro 9 milijuna oboli od tuberkuloze, a skoro 2   milijuna umre. U vrijeme otkrića uzročnika (1882. g. M. tuberculosis otkrio je dr Robert Koch) zaražen je bio svaki sedmi čovjek na svijetu, a danas je to svaki treći, dakle ukupno dvije milijarde ljudi.
Prema podatcima Registra tuberkuloze HZJZ-a, u Hrvatskoj je broj novooboljelih u regresiji od 50-tih godina prošlog stoljeća, kad se bilježilo preko 20 000 novooboljelih godišnje. Prema istim podatcima, u Hrvatskoj je u 2004. g. zabilježeno 1297 novooboljelih.

Author Biography

Anamarija Jurčev Savičević, Zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije

Anamarija Jurčev Savičević

Odjel za nadzor nad epidemiologijom respiratornih bolesti
Služba za epidemiologiju
Zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije

Downloads

Objavljeno

2006-04-07

Broj časopisa

Rubrika

Stručni radovi