Maslinovo ulje i utjecaj na zdravlje

Autor(i)

  • Olga Dabović Rac Zavod za javno zdravstvo Istarske županije
  • Vesna Hrastar-Kostešić Zavod za javno zdravstvo Istarske županije
  • Liviana Mandalinić Zavod za javno zdravstvo Istarske županije
  • Olivera Koprivnjak Zavod za javno zdravstvo Istarske županije

Ključne riječi:

djevičansko maslinovo ulje, promicanje pravilne prehrane, senzorska svojstva, Udruga senzorskih analitičara maslinovih ulja

Sažetak

Upotreba maslinovog ulja u prehrani mediteranskih zemalja je zapravo dio tradicije. Naime, osim svakodnevne upotrebe maslinovog ulja kao začinske masnoće, druge karakteristike mediteranske prehrane su:  
-  obilje svježeg sezonskog voća i povrća,  
-  upotreba začinskog i samoniklog bilja,  
-  žitarice od cjelovitog zrna i njihovi proizvodi,  
-  razne mahunarke,  
-  puno ribe u prehrani,
-  od mesa prednost imaju krte vrste mesa kao i divljač,  
-  mliječni proizvodi, osobito razne vrste sireva,
-  ograničena upotreba crnog vina, do jedne čaše dnevno, također je dio mediteranskog načina prehrane,
-  priprema namirnica kuhanjem na pari, pirjanjem na malo masnoće, primjenom tzv. zdravih roštilja, a izbjegavati pečenje u dubokoj masnoći.

Author Biographies

Olga Dabović Rac, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije

Olga Dabović Rac

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije

Vesna Hrastar-Kostešić, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije

Vesna Hrastar-Kostešić

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije

Liviana Mandalinić, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije

Liviana Mandalinić

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije

Olivera Koprivnjak, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije

Olivera Koprivnjak

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije

Downloads

Broj časopisa

Rubrika

Stručni radovi