Uzroci smrti stranih turista u Istarskoj županiji tijekom ljetnih mjeseci od 2000. do 2004. godine

Autor(i)

  • Ljiljana Lazičić-Putnik Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Pula, Hrvatska
  • Olga Dabović Rac Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Pula, Hrvatska
  • Danijela Lazarić-Zec Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Pula, Hrvatska

Ključne riječi:

mortalitet, strani turisti

Sažetak

Prikazujemo uzroke smrti kod stranih turista koji su se dogodili za vrijeme njihovog boravka na ljetnjim godišnjim odmorima u Istarskoj županiji u vremenu od svibnja do rujna u posljednjih pet godina
Cilj ove studije bila je istražiti pojavnost najčešćih uzroka smrti među stranim turistima tijekom ljetnih mjeseci.
Podaci o smrti uzeti su iz arhiva Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u Puli. Primjenjena je retrospektivna metoda analize podataka u odnosu na podatke o uzrocima smrti, spol i starost umrlih turista.
Rezultati: Srčani udar bio je vodećim uzrokom smrti jer se dogodio kod 126 od 322 umrlih turista što je 39 % od svih umrlih turista. Najveći broj umrlih (n = 31) zabilježen je 2002. godine. Od toga broja 27 osoba je umrlo zbog srčanog udara, 14 od njih u starosti od 65 do 74 godine. Srčani udar zabilježen je šest puta češće kod muškaraca nego kod žena. Udio stranih turista umrlih od srčanog udara pokazuje oscilacije između 47% u 2000. do 30% u 2003. godini. Utapljanje je drugi uzrok smrti po učestalosti s 10,5% od svih smrti. Od 34 žrtava utapljanja zabilježeno je da su se muškarci tri puta češće utapljali nego žene. Kronične ishemične srčane bolesti uzrokovale su 8% smrti, iznenadna srčana smrt 4%, a moždani udar 3% smrti kod stranih turista.
Zaključak: Vodeći uzroci smrti kod stranih turista bili su srčani udar i utapljanje. Zbog visoke prosječne starosne dobi utopljenika, javlja se sumnja da li je utapljanje bilo stvarnim razlogom smrti u svim registriranim slučajevima. Sve ovo navodi nas na potrebu, da naše turiste treba prethodno informirati o mogućim zdravstvenim opasnostima i rizicima koje ih mogu očekivati za vrijeme njihovog odmora.

Author Biographies

Ljiljana Lazičić-Putnik, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Pula, Hrvatska

Ljiljana Lazičić-Putnik

Olga Dabović Rac, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Pula, Hrvatska

Olga Dabović Rac

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Pula, Hrvatska

Danijela Lazarić-Zec, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Pula, Hrvatska

Danijela Lazarić-Zec

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Pula, Hrvatska

Downloads

Broj časopisa

Rubrika

Stručni radovi