Epidemije Trihineloze u Istri 2002. i 2004. godine

Autor(i)

  • Vlasta Skopljak Zavod za javno zdravstvo Istarske županije

Ključne riječi:

trihineloza, polusuhi svinjski proizvodi, importirana bolest, javna distribucija

Sažetak

U kratkom, dvogodišnjem razdoblju u Istarskoj su županiji izbile dvije epidemije trihineloze. Trihineloze u Istri nema tako da se kod pojave bolesti kod ljudi uvijek radi o importiranoj bolesti.  
U ove dvije epidemije, 2002. i 2004. godine, obolio je veći broj osoba (u prvoj 151, a u drugoj u Puli 36). U oba slučaja do zaražavanja je došlo konzumiranjem polusuhih svinjskih proizvoda kupljenih u javnoj distribuciji, ne termički ili nedovoljno termički obrađenih. Populacija zahvaćena prvom epidemijom je sa područja cijele Istre ali i iz Rijeke, kao i iz Italije. Suhomesnati svinjski proizvodi proizveli su se u Poreču od mesa dobavljenog iz istočne Slavonije.
U drugoj epidemiji je bilo 36 oboljelih, svi su iz Pule, a zarazili su se konzumiranjem polusuhih slavonskih kobasica, također bez termičke obrade, koje su kupili u trgovini proizvođača iz Slavonije u Puli i u mesnici koja je od istog proizvođača nabavljala iste kobasice. Istovremeno je oboljelih bilo i u Slavonskom Brodu, gdje je oboljelo oko 63 osoba.

Author Biography

Vlasta Skopljak, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije

Vlasta Skopljak

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije

Downloads

Broj časopisa

Rubrika

Stručni radovi