Od Centra za prevenciju i vanbolničko liječenje ovisnosti do Službe za prevenciju ovisnosti

Autor(i)

  • Katarina Mešin-Velkova Katarina Mešin - Velkova Služba za prevenciju ovisnosti Zavod za javno zdravstvo Istarske županije

Sažetak

Od 1. travnja 2004. godine Centar za prevenciju i vanbolničko liječenje ovisnosti Pula dio je Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, kao posebna Služba za prevenciju ovisnosti.
Više od 8 godina Centar je postojao na sadašnjoj lokaciji, radilo se s mladima i njihovim obiteljima, ali bez pravnog statusa, nesigurnog financiranja i upitnog opstanka.
Sve je počelo u Službi za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije sredinom 1993. godine kad je iz Poreča prijavljeno 10 slučajeva B-hepatitisa u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. Epidemiološkim ispitivanjem dokazano je da se kod 9 osoba radi o ovisnicima o heroinu, kojima je u ljekarni kratko vrijeme bilo uskraćeno kupovanje novih šprica i igala. Po modelu sprečavanja širenja zaraznih bolesti, organiziran je sastanak raznih službi i stručnjaka, formirana je komisija za suzbijanje zlouporabe droga, koje je priključena uz već postojeći Fond „Zdravi grad“ Poreč. To je početak nastanka Centra za prevenciju i liječenje ovisnika Poreč.

Author Biography

Katarina Mešin-Velkova, Katarina Mešin - Velkova Služba za prevenciju ovisnosti Zavod za javno zdravstvo Istarske županije

Katarina Mešin - Velkova
Služba za prevenciju ovisnosti
Zavod za javno zdravstvo Istarske županije

Downloads

Broj časopisa

Rubrika

Stručni radovi