Drago Štambuk – Liječnik, pjesnik i diplomat

Drago Štambuk

Sažetak


John Hopkins Sveučilište izdaje dvaput godišnje časopis «Literature and Medicine» (E-ISSN: 1080-6571 Print ISSN: 0278-9671)od 1994. godine. Ovaj časopis je usmjeren na istraživanje odnosa između književnog i medicinskog znanja i shvaćanja. Zdravlje i bolest, medicinske znanosti, tijelo i nasilje se razmatraju kroz književne i kulturne tekstove. Čitaoci su zdravstveni profesionalci, književnici, književni kritičari i teoretičari, povjesničari i drugi.

Povijesna iskustva i patnja hrvatskog naroda i svih ljudi na ovom području potakla su književnike da pišu o zdravlju, bolesti, patnji i medicini a liječnike i druge zdravstvene radnike da i sami iskažu sebe kroz književnost. Nažalost do danas ovaj rad je prepušten autorima i nepovezan. HČJZ od početka izlaženja nastoji promijeniti ovaj odnos. U prvom broju smo izdali spjev Tita Brezovačkog povodom otvaranja prve bolnice u Zagrebu 1804. godine. U drugom broju «Pismo iz 1920. godine» nobelovca Ive Andrića. Odmah smo istakli i danas toliko značajne teme javnog zdravstva – bolnica, rat i mržnja. Sa trećim brojem počinjemo objavljivati i radove liječnika i drugih zdravstvenih radnika, pjesnika i književnika. Odlučili smo započeti sa suvremenim liječnicima-književnicima, da im odamo počast i potaknemo mlađe, ali i zbog neposrednog iskustva kroz koje smo prošli.

Pozivamo Vas da se uključite u ovaj vrijedni napor hrvatske književnosti, javnog zdravstva i medicine. Ako želite surađivati obratite se našem časopisu ili glavnom uredniku.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja