Mentalno zdravlje - poslijeporodna depresija

Autor(i)

  • Božena Vrabec DZ. Zagreb Zapad
  • Elizabeta Radonjić
  • Danijela Kutija
  • Ireneja Lestovšek Jurković
  • Dolores Š tefančić

Ključne riječi:

poslije porodna depresija, rana intervencija

Sažetak

Suvremeni pristup zaštiti duševnog zdravlja, prema preporukama SZO, potiče razvoj izvanbolničkih psihijatrijskih djelatnosti te nastoji ujediniti sve oblike psihijatrijske zaštite i povezati cjelokupnu mrežu psihijatrijskih ustanova. Smjernice upućuju na prevenciju, rano otkrivanje i pojačanu skrb za sve vulnerabilne skupine stanovništva u zajednici, s ciljem da se i liječenje provodi na razini primarne zdravstvene zaštite.

Za sada jedini u Hrvatskoj, Centar za mentalno zdravlje Doma zdravlja Zagreb-Zapad upravo je i osnovan s ciljem razvoja modela primjene suvremenih metoda zaštite mentalnog zdravlja u zajednici integriran s postojećim sustavom primarne zdravstvene zaštite.

Multidisciplinarni tim zdravstvenih profesionalaca omogućava vertikalni i horizontalni kontinuitet usluge jer pojedini specijalisti rade u sustavu institucionalne skrbi te na taj omogućuju mobilnost u korištenju zdravstvene zaštite. Centar je dobro integriran sa svim djelatnostima doma zdravlja, a sa patronažnom službom razvio je Projekt „ Rodilje sa duševnim smetnjama, probir, rana intervencija i psihološka podrška obitelji

Author Biographies

Božena Vrabec, DZ. Zagreb Zapad

Elizabeta Radonjić

Danijela Kutija

Ireneja Lestovšek Jurković

Dolores Š tefančić

Downloads

Objavljeno

2013-01-24

Broj časopisa

Rubrika

Stručni radovi