Poboljšanje zdratstvenog stanja osoba starije životne dobi u Republici Hrvatskoj

Sandra Mihel

Sažetak


U Hrvatskoj je svaka šesta osoba starija od 65 godina. Vodeći uzroci smrti i pobola ove životne dobi su bolesti srca i krvnih žila, maligne bolesti, bronhitis, astma i druge kronične opstruktivne bolesti pluća, šećerna bolest, artroze.
Zbog nedostatka mehanizma financiranja preventivnih djelatnosti te zdravstveno-odgojnih akcija opća/obiteljska medicina postala je pasivna zdravstvena djelatnost u odnosu na populaciju starijih od 65 i više godina, čime se umanjuje kvaliteta života starijih osoba. 
Iako može biti teško promijeniti dugogodišnje životne navike, povećanjem fizičke aktivnosti i unosom više voća i/ili povrća može se mnogo učiniti na prevenciji kardiovaskularnih, malignih, i drugih kroničnih bolesti i u starijoj životnoj dobi. 
Planiranim aktivnostima projekta nastao bi dostupan, jeftin program koji bi motivirao i aktivno uključio starije u usvajanju i zadržavanju zdravih navika, te bi omogućio da starije osobe uživaju u svom punom zdravstvenom potencijalu, uz zadržanu samostalnost, samopoštovanje te aktivnu ulogu u društvenom životu svoje lokalne zajednice.

Ključne riječi


stariji od 65 godina, preventivne aktivnosti, zdravstveno-odgojne akcije

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja