Srce obrani – pravilno se hrani!Unapređenje prehrambenih navika u svrhu prevencije infarkta miokarda

Iskra Alexandra Nola

Sažetak


Na osnovi kvantitativnih i kvalitativnih pokazatelja zamijećen je porast broja kardiovaskularnih bolesti u populaciji, te je stoga povećan i broj istraživanja koja se bave ovom problematikom. Potreba definiranja najvažnijih čimbenika koji pojačano utječu na razvoj bolesti povezanih s kardiovaskularnim sustavom, sve je veća. Svakako, jedan od čimbenika je i prehrana, ali nije definirano i u kojoj mjeri utječe. Također, smatra se da je poznavanje prehrambenh navika populacije određene zemlje važno, jer se incidencija infarkta miokarda ne može generalizirati u svjetskim okvirima već ovisi i o tome “što nacija jede” (jednako kao i o sprezi sa drugim čimbenicima). 
Projekt bi se sprovodio u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma Thalassotherapia Opatija. U okviru projekta istraživanje je osmišljeno u želji otkrivanja povezanosti prehrambenih navika i nastanka kardiovaskularnih bolesti, odnosno povezanosti sa neposrednim čimbenicima rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti (osobito pretilost), a u svrhu osiguravanja znanstvene osnove za uspješno vođenje politike budućeg razvoja prevencije kardiovaskularnih bolesti.
Ključne riječi
Kardiovaskularne bolesti, prehrana, nutricionizam, infarkt miokarda

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja