Oralna higijena u prevenciji karijesa i parodontnih bolesti

Ante Pribudić

Sažetak


Danas znanstveni i klinički temelji u prevenciji karijesa stoje pri stavu da je prepoznavanje karijesa na razina kavitacije prekasno da bi se zadovoljila suvremena načela koja danas postoje unutar struke. Moderna preventivna terapija karijesa govori o terapijskom zahvatu prije nastanka kavitacije, kako bi se osigurala pravilna i učinkovita prevencija bolesti i iskoristile sve mogućnosti modernih preventivnih zahvata.
Na žalost kod nas još ne postoji dovoljno razvijena svijest o važnosti oralnog zdravlja za opće zdravlje pojedinca, a još manje o važnosti provođenja oralne higijene.
Edukacija roditelja i djece trebala bi biti prva razina skupne prevencije karijesa. Tako se prvenstveno kroz vrtić školu i pedijatrijske ambulante, patronažnu službu, roditelju ali i djetetu daju osnovne informacije i smjernice za očuvanje zdravlja zubi i važnost odlaska stomatologu na kontrolne preglede.
Školsko doba je vrijeme kada se trajno stječu navike i kada je zdravstveno-odgojna informacija pravodobno pružena. Cilj ovog projekta je informirati učenike o važnosti pravilnog održavanja oralne higijene u očuvanju oralnog zdravlja. Morali bi također usvojiti da su usta ogledalo zdravlja i da nema potpunog zdravlja bez oralnog zdravlja.

Ključne riječi


oralna higijena, preventivna stomatološka zaštita, prevencija karijesa, oralno zdravlje, kontrola plaka, pranje zubi, zdravstveni odgoj

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja