Internet Bilten za javno zdravstvo središnje i istočne Europe (CEE)

Nataša Janev Holcer

Sažetak


Zdravstveni status većine zemalja središnje i istočne Europe (CEE), pa i Hrvatske, je iza zemalja zapadne Europe. Ekonomska i socijalna tranzicija, životni stilovi, problemi okoliša, pojave i širenja novih bolesti, stavljaju svaku zemlju pred izazove, a jedini odgovor može biti cjeloviti javno zdravstveni pristup. Takav pristup, podrazumijeva prepoznavanje javnog zdravstva kao prioriteta od strane politike, tj. resornih ministarstva, no za uspjeh  je potrebno uključiti i sve ostale resore i djelove društva koji se bave tematikom javnog zdravstva i pokrenuti njihovo zajedničko djelovanje (1). 
Procjenama položaja javnog zdravstva, pokazalo se da se u CEE, sustavno zanemaruju osnove javno zdravstvenih akcija: sustav praćenja i procjena, razvoj politika, strategija i edukacije djelatnika. Takoðer nema dovoljno stručnjaka, koji su u stanju pratiti ogromnu količinu podataka i novih informacija, analizirati situaciju i razvijati nove mjere za rješavanje rastućih problema (2,3,4).

Ključne riječi


Javno zdravstvo, CEE regija, Internet Bilten

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja