Edukacija o Alzheimerovoj bolesti u gerontološkim centrima - Pomoć "stariji za starije" u gerontološkim centrima - pilot projekt

Ana Puljak

Sažetak


Alzheimerova bolest progresivna je, neizlječiva i u zadnjim stadijima dovodi do potpune ovisnosti o drugima. Uslijed propadanja moždanih stanica, bolesnici gube psihičke, fizičke i mentalne funkcije. Naglašen je gubitak pamćenja, gubitak orijentacije u vremenu i prostoru, nemogućnost izvođenja svakodnevnih aktivnosti i radnji. Ovi bolesnici imaju izražen osjećaj bespomoćnosti i izgubljenosti. U vrlo teškom položaju je i obitelj, odnosno skrbnici oboljelog. Briga o oboljelom od Alzheimera u potpunosti mijenja život čitave obitelji. Naglasak treba dati usporavanju bolesti, zadržavanju bolesti u početnim stadijima, sprečavanju preuranjenog institucionaliziranja bolesnika te pomoći obiteljima. Ali, prije svega, potrebna je kvalitetna i kontinuirana edukacija o bolesti i mogućnostima skrbi.
Jedan od ciljeva ovog projekta edukacija je putem predavanja, koja bi se održavala u gerontološkim centrima u kojima se, izvaninstitucionalno, okuplja starija populacija. Predavanja bi se održavala kontinuirano, u određenim vremenskim razmacima, a bila bi namijenjena korisnicima GC-a, članovima obitelji i zainteresiranim građanima. Drugi dio projekta sastoji se u izradi brošure s osnovnim informacijama o bolesti, njenom ranom prepoznavanju, mogućnostima usporavanja bolesti, prilagodbe svakodnevnog života bolesti i oboljelom te mogućnostima skrbi i pomoći u skrbi. Treći dio projekta namijenjen je starijim korisnicima gerontoloških centara i domova za starije i nemoćne, a kojim bi se oni, kroz organizirane radionice, uključili u pomoć oboljelim osobama, prvenstveno u smislu njihovog integriranja u društvo, sprečavanja njihove izolacije i održavanja postojećih sposobnosti. („stariji za starije“).
Ovaj projekt proveo bi se kao pilot projekt u dva gerontološka centra u Zagrebu (Medvešćak, Maksimir) u razdoblju od devet mjeseci, a nakon svakog tromjesečja provela bi se evaluacija o uključenosti starijih korisnika u rad s bolesnicima, njihovom doživljavanju bolesti i oboljelog . Nakon provedenog seta predavanja, testirali bi se slušači o osnovnom znanju o bolesti i doživljavanju oboljelih. Na kraju provedenog projekta, provela bi se završne evaluacija, s usporedbom tromjesečnih evaluacija i testova znanja.

Ključne riječi


Alzheimerova bolest, gerontološki centar, edukativna predavanja, radionice, pomoć „stariji za starije“

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja