Dostupnost informacija o cijepljenju – primjer projekta web stranice cijepljenje. hr

Autor(i)

  • Maja Lang Morović Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Š NZ "Andrija Š tampar" -PDS Javno zdravstvo
  • Maja Miloš Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Š NZ "Andrija Š tampar" -PDS Javno zdravstvo
  • Tatjana Nemeth Blažić Hrvatski zavod za javno zdravstvo
  • Ivan Pristaš Hrvatski zavod za javno zdravstvo
  • Vanja Pajić Hrvatski zavod za javno zdravstvo
  • Aleksandar Džakula Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Š NZ "Andrija Š tampar" -PDS Javno zdravstvo,

Ključne riječi:

cijepljenje, web stranica

Sažetak

Cijepiti ili ne? – pitanje koje se sve češće postavlja predstavlja velik izazov javnom zdravstvu. Polemiziranje oko navedenog pitanja vrlo često je predmet debate unutar neformalnih i laičkih krugova, što rezultira konfuzijom građana koji trebaju donjeti vrlo odgovornu odluku. Danas u Hrvatskoj ne postoji adekvatno i jedinstveno mjesto na kojem se mogu uz potpuni profesionalni nadzor dobiti i razmjenjivati relevantne informacije na temu cijepljenja. Kao primjer dobre prakse, u svijetu postoje web stranice koje su autorizirane od javnih organizacija na kojima se pružaju točne, provjerene i najnovije spoznaje o cjepivima i cijepljenju. Zbog njihove logične i pregledne organizacijske strukture, za ovaj projekt korišteni su sadržaji web stranica organizacija CDC (Centers for Disease Control and Prevention), EUCDC (European Centre for Disease Prevention and Control) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

  Cilj pilot projekta cijepljenje.hr je prikazati mogućnosti korištenja web servisa u komunikaciji s roditeljima, građanima i profesionalcima. Na web stranici biti će prikazani sadržaji o cijepljenju koncipirani kao univerzalni set podataka te specifično organizirani i posebno prilagođeni paketi za korisnike (roditelje, osobe koje putuju u dijelove svijeta u kojima se pojavljuje određena zarazna bolest protiv koje se cijepi te osobe koje se profesionalno obavljaju odredene rizične poslove) i zdravstvene stručnjake.

 Servis (portal) je zamišljen kao interaktivna usluga gdje će korisnici moći postavljati pitanja stručnjacima te dobiti brze odgovore. Stranicu je napravilo Hrvatsko društvo za javno zdravstvo u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, a kao pilot projekt operativno su podržali studenti specijalističkog poslijediplomskog studija Javno zdravstvo Medicinskog fakulteta Sveučilista u Zagrebu.

Downloads

Objavljeno

2015-11-12

Broj časopisa

Rubrika

Prevencija zaraznih bolesti