Uloga mreže Zavoda za javno zdravstvo u kriznim stanjima – iskustvo poplava iz 2014. godine

Tamara Poljičanin, Kata Krešić, Ivana Pavić Šimetin, Vedran Poljak, Marijan Erceg, Aleksandar Šimunović, Pavle Jeličić, Krunoslav Sokol, Ankica Ilić

Sažetak


Hrvatski zavod za javno zdravstvo predložio je Ministru zdravlja donošenje Odluke o proglašenju stanja opasnosti od epidemije u više županija i to Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Sisačko-moslavačkoj. Proglašavanje opasnosti od epidemije olakšalo je  koordinaciju i provođenje potrebnih mjera na području zahvaćenih županija i osiguranje prekogranične suradnje u rješavanju stanja. Nakon donošenja odluke, na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo,  donesen je i Opći plan sanacije poplavljenih područja koji je predviđao provođenje preventivnih mjera tijekom poplave te sanaciju terena nakon povlačenja vode provođenjem kojih bi bili uklonjeni mogući izvori i putevi prijenosa uzročnika zaraznih bolesti s konačnim ciljem osiguranja sigurnog okoliša za život stanovništva.

Prema Općem planu mjera sanacije provedena je sanacija terena koja je podrazumjevala uklanjanje lešina uginulih životinja i  sve zagađene zdravstveno neispravne hrane za ljude i životinje i njihovo uklanjanje na siguran način. Uklonjen je  krupni otpad,  mulj nataložen u objektima i oko njih, provedeno  temeljito mehaničko čišćenje i  dezinfekcija javnih površina i objekata. Provedene su mjere  deratizacija objekata i okoliša. Mjerama dezinsekcije radilo se i još uvijek se nastavlja raditi na uništavanju larvi komaraca i njihovih adultnih oblika. Izrađene su detaljne Upute za čuvanje zdravlja pri asanaciji i Upute za građane nakon poplave i podijeljene stanovništvu. U njima su opisane mjere koje trebaju provoditi povratnici u poplavljena područja kako bi sačuvali svoje zdravlje.

U provedbi mjera sudjelovali su stručnjaci zavoda za javno zdravstvo zahvaćenih županija potpomognuti s više od 50 stručnjaka iz mreže zavoda. Njihov doprinos još jednom je istaknuo nezaobilaznu ulogu i značaj mreže zavoda za javno zdravstvo na čelu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo u rješavanju kriznih stanja.

Rezultat svih provedenih aktivnosti jeste mirna epidemiološka situacija. Rizik opasnosti od mogućeg razvoja epidemija iz dana u dan vraća se onom koji je uobičajen za zahvaćeni prostor u  ovo doba godine. 


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja