Edukacija o prehrambenim potrebama predškolske djece i primjeni HACCP sustava u privatnim predškolskim ustanovama na području grada Pule

Olga Dabović Rac, Sunčica Matanić - Stojanović, Aleksandar Stojanović

Sažetak


Djeca koja borave u predškolskim ustanovama 8-10 sati trebaju dobiti 75% ukupnih dnevnih energetskih i prehrambenih potreba i to u četiri obroka: zajutrak (25%), doručak (10%), ručak (30%) i užina (10%). Na području grada Pule djeluju 22 objekta predškolskog odgoja u privatnom vlasništvu. U pedagoškoj godini 2013/2014. ukupno je bilo upisano 1.053 djece raspoređenih u 50 odgojnih skupina (27 vrtićkih, 21 jasličkih skupina te 2 skupine djece u poludnevnom boravku). Ovim Programom su obuhvaćeni voditelji (vlasnici) privatnih predškolskih ustanova kao i njihovi djelatnici, odgojitelji, stručni suradnici i drugi zaposlenici. Aktivnosti u Programu uključivale su predavanja i radionice o pravilnoj prehrani predškolske djece te o važnosti provedbe HACCP načela s ciljem postizanja kontinuirano optimalnih higijensko sanitarnih uvjeta.

Ključne riječi


predškolska djeca, privatni vrtići, prehrana, HACCP sustav

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja