Poster 3. - Nutritivna alergija - uzroci i klinička slika

Autor(i)

  • Saida Rezaković Poliklinika “Eskulap” - Poliklinika za internu medicinu, dermatologiju i venerologiju, neurologiju, psihijatriju, kirurgiju, ginekologiju, urologiju, otorinolaringologiju te fizikalnu medicinu
  • Marta Navratil Odjel za pulmologiju i alergologiju predškolske i školske dobi, Dječja bolnica Srebrnjak
  • Lidija Počanić Klinička bolnica Dubrava

Ključne riječi:

nutritivna alergija, preosjetljivost dječje dobi

Sažetak

Cilj: Istaknuti učestalost, uzrok i kliničku sliku nutritivnih alergija.

Uvod: Preosjetljivost na hranu bilježi sve veći porast u razvijenim zemljama svijeta, predstavljajući važan javnozdravstveni problem. Pretpostavlja se da je prevalencija kod djece do tri godine između 5% i 8%, te 1% i 2% u odraslih osoba. Reakcije na hranu mogu biti trenutne (posredovane IgE-om) te kasne, nakon nekoliko sati ili dana, po izlaganju alergenu (posredovaneT limfocitima). Rane reakcije se očituju kožnim simptomima - pruritusom, urtikarijom, egzantemom, gastrointestinalnim simptomima - mučnina, povraćanje, kolike i dijareja i respiratornim simptomima - nosna kongestija, rinoreja i hripanje. Kasne reakcije se očituju kroničnim gastrointestinalnim simptomima kao što su protrahirana dijareja, povraćanje i nenapredovanje djeteta. Najčešće namirnice odgovorne za nutritivnu alergiju su: mlijeko, jaje, riba, školjke, soja, kikiriki, jezgričavo voće, gluten žitarica (pšenica, raž, ječam). Alergija na hranu najučestalija je tijekom prve godine života s prevalencijom od 2-7% djece i to pretežito na alergene kravljega mlijeka, a očituje se simptomima kao što su gastrzofagealni refluks, kolike, dijareja, opstipacija i krv u stolici. Preosjetljivost na jaje također je jedna od češćih preosjetljivosti u dječjoj dobi koja se može očitovati kao svrbež u ustima/grlu, rinitis te konjunktivitis. Kikiriki je namirnica poznata po snažnim reakcijama koje uzrokuje, čak i kada je prisutna u tragovima, u vidu astme, urtikarije, dijareje, povraćanja i anafilaktične reakcije. Najveći dio nutritivnih alergija nestaje nakon 3. do 6. godine života, iako preosjetljivost na ribu i kikiriki najčešće ostaje doživotno te se preporuča provođenje eliminacijske dijete. Alergija na hranu uzrok je egzacerbacija atopijskog dermatitisa u oko 20% do 40% djece, kao i povećanog rizika od oboljevanja od astme, stoga je izbjegavanje određenih namirnica važan korak u prevenciji ovih alergijskih bolesti.

Zaključak: Osviještenost o uzrocima i učestalosti nutritivnih alergija je važna u cilju prepoznavanja simptoma kao i smanjenja rizika od njihove pojave kod osoba s atopijskom predispozicijom.

Downloads

Objavljeno

2015-11-04

Broj časopisa

Rubrika

Sigurnost i kvaliteta hrane