Prekomjeran unos kuhinjske soli: stanje u Republici Hrvatskoj – pregledni rad

Adis Keranović

Sažetak


Uvod: Istraživanja su potvrdila kako je prekomjeran unos kuhinjske soli značajno povezan sa porastom arterijskog tlaka koji utječe na kardiovaskularni pobol i smrtnost.

Cilj: Cilj ovoga rada je prikazati najznačajnije rezultate pojedinih istraživanja u RH koji ukazuju na prekomjeran unos kuhinjske soli, veličinu javnozdravstvenog problema, te moguće intervencije.    

Metode: Prikupljeni su i analizirani rezultati istraživanja u indeksiranim časopisima o unosu kuhinjske soli, te njenom utjecaju na kardiovaskularno zdravlje.

Rezultati: Rezultati pokazuju kako stanovnici RH unose dvostruko više od preporučenog dnevnog unosa kuhinjske soli (prosjek u RH je 11,3 grama) dok  gotovo trećina populacije smatra kako nema potrebe za smanjenjem i redukcijom unosa. Ne prepoznaju kako kruh i drugi pekarski proizvodi sadrže najviše soli. Manje od 50% populacije čulo je o štetnosti unosa kuhinjske soli iz medija, dok je najveći broj njih istu informaciju dobio od izabranog liječnika obiteljske medicine. Unatoč svemu, dvije trećine stanovnika zna kako je prekomjeran unos kuhinjske soli štetan za ljudsko zdravlje, te više od 80% populacije smatra kako bi trebalo promijeniti naviku dodatnog unosa kuhinjske soli.

Zaključak: U Republici Hrvatskoj nužno je postići konsenzus i izraditi nacionalnu strategiju za smanjenje unosa kuhinjske soli u prehrani. Osim strateškog dokumenta potrebno je više intervencija na nacionalnoj razini, te paralelno sa tim više angažmana zdravstvenih radnika naročito na razini primarne zdravstvene zaštite. U provođenju intervencija najvažnije karike su podizanje svijesti opće populacije o štetnosti prekomjernog unosa kuhinjske soli, kontinuirana edukacija građana i upozoravanje na važnost unapređenja zdravlja, te posebno regulirana suradnja sa medijima i industrijom hrane.


Ključne riječi


prekomjeran unos kuhinjske soli, arterijska hipertenzija, nacionalna strategija, intervencije

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja