Praćenje količine soli u prehrambenim proizvodima

Jasna Bošnir, Jasenka Šabarić, Sonja Serdar, Dario Lasić, Robert Tomić

Sažetak


Uvod i cilj rada: Kuhinjska sol ili natrij klorid nezaobilazni je dodatak gotovo svakoj hrani. Osim što doprinosi boljem okusu hrane, neophodna je za njegovo normalno funkcioniranje jer sudjeluje u mnogim fiziološkim procesima. Preveliki unos soli utječe negativno na rad krvnožilnog sustava, bubrega, te na niz raznih procesa u organizmu. Veliki broj namirnica sadrže u svom sastavu određenu količinu soli na koju sami ne možemo utjecati, stoga je cilj ovoga rada bio utvrdi količinu soli prisutnu u pojedinim vrstama hrane a koja se svakodnevno koristi u prehrani, osobito djece i mladih.

Materijal i metode: Ukupno je analizirano 54 uzoraka hrane podijeljenih u četiri skupine: mlijeko i proizvodi od mlijeka, pekarski proizvodi, orašasti proizvodi  i snack proizvodi. U uzorcima je količina soli određivana indirektnim, računskim putem preko natrija, sukladno Uredbi o informiranju potrošača o hrani 1169/2011. Količina natrija u uzorcima određivana je nakon obrade mikrovalnom digestijom, vezanim sustavom imuno spregnute plazme i spektrometrije masa (ICP-MS).

Rezultati: Dobivene vrijednosti u skupini mlijeka i mliječnih proizvoda kretale su se u rasponu od 0,01g/100 g  u mlijeku do 2,5 g/100 g u siru, u skupini pekarskih proizvoda od 0,36 g/100 g do 2,48 g/100 g, u orašastim proizvodima od 0,02 g/100 g do 2,9 g/100g,  a u snack proizvodima od 0,06 g/100 g do 2,4 g/100g

Zaključak: Evidentno je da u svim analiziranim kategorijama hrane, postoje proizvodi  koji sadrže znatnu količinu soli, a  koja bi prilikom prekomjernog i kontinuiranog uživanja  takvih namirnica mogla štetno utjecati na zdravlje potrošača. To je osobito izraženo kod orašastih i snack proizvoda, a koje najčešće konzumira mlađa populacija. Smanjenje soli u proizvodnji hrane zahtjeva određene promjene tijekom tehnološkog procesa proizvodnje, što može potrajati i dulji vremenski period. Obzirom na dobivene rezultate preporučuje se primjena alternativnih trendova u tehnološkom procesu prerade hrane, kao što je nanotehnologija, a sve u cilju postupnog smanjenja razine soli u svakodnevnoj prehrani.


Ključne riječi


sol, hrana, prehrana

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja