Mikotoksini i kontaminirana hrana

Danijela Rupić

Sažetak


Mikotoksini su sekundarni metaboliti plijesni visoke akutne toksičnosti. Uzročnici su različitih bolesti i to najviše putem kontaminirane hrane. Bolesti koje uzrokuju mikotoksini nazivaju se mikotoksikazama. Vrlo su stabilni i otporni na povišene temperature kao i na uobičajene postupke u proizvodnji i preradi hrane. Predstavljaju veliku opasnost za ljude i životinje diljem svijeta te uzrokuju značajnu štetu u gospodarstvu.

U Hrvatskoj se, temeljem godišnjeg plana uzorkovanja, radi sustavna kontrola spomenutih vrsta hrane na mikotoksine u ovlaštenim laboratorijima za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane. Najveće dopuštene količine mikotoksina u hrani, kao i način uzorkovanja hrane za službene kontrole mikotoksina propisani su EU Direktivama.


Ključne riječi


mikotoksini, kontaminacija hrane

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja