Dodaci prehrani – Š to je „novo“ u području zdravstvenih tvrdnji?

Autor(i)

  • Lea Pollak Hrvatski zavod za javno zdravstvo
  • Franka Ježina Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Ključne riječi:

dodaci prehrani, zdravlje potrošača

Sažetak

Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju svi propisi postali su izravno primjenjivi. Usvojen je zakonski okvir koji propisuje navođenje prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji na hrani te osobitosti informiranja potrošača o hrani. Budući da se dodaci prehrani tradicionalno pozicioniraju kao zdravstveno prihvatljivi i vrijedni proizvodi, usklađivanje s novom zakonskom regulativom izazovno je za ovu vrstu industrije. Evaluacijama zdravstvenih tvrdnji nutrijenata European Food Safety Agency (EFSA) potvrdila je povoljan učinak brojnih aktivnih tvari, njihove preporučene doze i djelovanja. Nakon nekoliko godina evaluacije preko 44000 podnesenih zahtjeva za željenim navodima zdravstvenih tvrdnji, Europa je konačno dala svoju presudu. Mišljenje znanstvenih odbora EFSA-e (European Food Safety Authority) se u nekim slučajevima prihvatilo, u drugim odbilo.To je ozakonjeno izlaskom Uredbe Komisije broj 432/2012/EC, kao i novijih Uredbi, kojima se preko tih evaluacija uspostavlja popis dopuštenih zdravstvenih tvrdnji na hrani, a koje se ne odnose na smanjenje rizika od neke bolesti i na razvoj i zdravlje djece.Na području globalnog trenda samoliječenja, dodaci prehrani imaju glavnu ulogu. Veza aktivnih tvari (vitamini, minerali, biološki aktivnih tvari, ekstrakti biljnih vrsta), njihovih količina i utjecaja na zdravlje ostvarena je putem zdravstvenih tvrdnji.Sve nove zakonodavne odredbe upućuju na jasno označavanje dodataka prehrani, kako se potrošač ne bi doveo u zabludu, te kako bi se zaštitilo i njegovo zdravlje potrošača.

Downloads

Objavljeno

2014-10-07

Broj časopisa

Rubrika

Sigurnost i kvaliteta hrane