Biološki aktivne tvari – zanemareni indikator kvalitete i zdravstvene ispravnosti

Autor(i)

  • Jasminka Papić Hrvatski zavod za javno zdravstvo
  • Franka Ježina

Ključne riječi:

biološki aktivne tvari, dodaci prehrani, zdravstvena ispravnost

Sažetak

Biološki aktivne tvari iz prirodnih izvora koje se nalaze u hrani uključujući dodatke prehrani i kozmetici, većinom su sastavnice biljaka i biljnih ekstrakata te pčelinjih proizvoda, a pripadaju skupinama različitih spojeva i imaju vrlo različita kemijska svojstva i fiziološke aktivnosti. Koriste se zbog svog biološkog djelovanja i organoleptičkih svojstava, a često ih se može naći i kao sastojke biljnih lijekova, medicinskih proizvoda, veterinarskih pripravaka i biocida.Dodacima prehrani i kozmetičkim proizvodima biološki aktivne tvari se dodaju najčešće u svrhu očuvanja i poboljšanja zdravlja i ljepote, prevencije nastanka i razvoja pojedinih oboljenja ili olakšavanje postojećih zdravstvenih tegoba. Na deklaracijama proizvoda se navode preporučene dnevne doze njihovog unosa, određene prema stručnim i znanstvenim spoznajama o njihovoj djelotvornosti i sigurnosti. Kvaliteta i pouzdanost takvih pripravaka osigurava se dodavanjem standardiziranih ekstrakata točno poznatog sastava i udjela aktivnih tvari.Kontrolom vrste i udjela aktivnih tvari  u pripravcima na kojima je deklariran njihov dodatak, osigurava se njihova uspješna primjena, provjerava njihova autentičnost i moguće krivotvorenje te smanjuje rizik od mogućeg štetnog djelovanja. Analizama se provjerava i istinitost deklaracije, čime se smanjuje i mogućnost obmane potrošača.

Downloads

Objavljeno

2014-10-07

Broj časopisa

Rubrika

Sigurnost i kvaliteta hrane