Prikaz rada Savjetovališta za djecu, mladež, brak i obitelj Centra za socijalnu skrb Dubrovnik u razdoblju 2005. i 2006. godina

Hrvojka Laušić, Sanja Radica, Marko Grgurević, Katica Raić

Sažetak


Na području grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije iz godine u godinu uočavao se porast broja djece i mladeži koji ispoljavaju različite oblike poremećaja u ponašanju, porast broja poremećenih partnerskih i obiteljskih odnosa, uključujući pojavu razvoda brakova, zlostavljanja i zanemarivanja u obitelji, kao i porast broja osoba s problemima ovisnosti.
Ove pojave, kao i zakonske regulative (Nacionalna obiteljska politika, Obiteljski zakon i Zakon o sudovima za mladež) ukazivali su na potrebu da se u Dubrovniku, a za potrebe čitave Dubrovačko-neretvanske županije osnuje Savjetovalište za djecu, mladež, brak i obitelj, čiji bi osnovni cilj bio podizanje kvalitete života i mentalnog zdravlja njegovih stanovnika, a time i ublažavanja problema obitelji i pojedinaca, prvenstveno vezanih uz razvoj djece.
Program rada ovog Savjetovališta osmišljen je na temelju Nacionalne obiteljske politike i na tragu reforme sustava socijalne skrbi.

Ključne riječi


mentalno zdravlje; usluga savjetovanja; prevencija; tretman; sudske mjere; obiteljsko pravna zaštita; obiteljski centri

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja