Broj osoba u tretmanu Savjetovališta i Odjela za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u razdoblju od 1996.g. do 2006.g.

Ivana Pavić Mikolaučić

Sažetak


Dubrovačko-neretvanska županija je još u listopadu 1996.g. osnovala Odjel (tadašnji Centar) za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti koji je u siječnju 2004.g., sukladno Zakonu o suzbijanju zlouporabe opojnih droga te Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, došao u sastav Zavoda za javno zdravstvo. Danas Odjel djeluje kroz 7 svojih ispostava kako bi svojim radom obuhvatio cijelu županije i sve njene stanovnike.
Tijekom ovih godina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji raste broj ovisnika u tretmanu, što je posljedica većeg javljanja ovisnika na liječenje, te bolje evidencije i organizacije rada, a ne porasta broja ovisnika u našoj županiji. U 1996.g. (studeni i prosinac) zabilježeno je 5 prijava, tijekom 1997.g. 12 prijava, a u 2006.g. broj prijavljenih osoba iznosio je 239, što je ujedno i najveći broj ikad liječenih u jednoj godini. 
Od ukupno zabilježenih 611 osoba u tretmanu Odjela 307 je heroinskih ovisnika, 271 konzument marihuane te 33 osobe koje uzimaju druga sredstva ovisnosti, odnosno od ukupnog broja osoba koje su u evidenciji 51 % odnosi se na heroinske ovisnike, 44 % na konzumente marihuane, a 5 % na konzumente i ovisnike o drugim opojnim sredstvima.
U 2006.g. je u tretmanu Odjela zabilježeno najviše osoba u tretmanu, njih čak 239. Od toga je 168 ovisnika o heroinu, 63 konzumenta marihuane, a 8 osoba koje konzumiraju druga sredstva ovisnosti. Kao i u ukupnom broju osoba u tretmanu i dalje većinu čine heroinski ovisnici, jer čine ukupno 71 % osobe koje su se ove godine javile na liječenje.

Ključne riječi


ovisnost; liječenje; Dubrovačko neretvanska županija

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja