Spolno prenosive bolesti na području dubrovačke regije u razdoblju od 1982. do 2001. godine

Ana Bakija-Konsuo, Pavo Kostopeč

Sažetak


U radu je prikazana učestalost spolno prenosivih bolesti (STD) registriranih u Dermatovenerološkoj ambulanti Opće bolnice Dubrovnik kroz posljednja dva desetljeća (1982.-2001.). U radu su obuhvaćeni bolesnici sa kliničkom slikom sifilisa, gonoreje, genitalnog herpesa, nespecifičnog uretritisa i genitalnih infekcija uzrokovanih humanim papiloma virusom (HPV). Ova se retrospektivna studija odnosi na ukupno 1079 bolesnika. U ispitivanom razdoblju nije opažen niti jedan slučaj ulcusa molle, lymphogranuloma venereum kao niti donovanoze. Muški bolesnici su znatno češći.
Naš rad jasno ukazuje na veću prevalenciju nespecifičnog uretritisa kao i HPV genitalnih infekcija u odnosu na klasične spolne bolesti kao što su sifilis i gonoreja u dubrovačkoj regiji, što se podudara s literaturnim podacima s nekim razlikama koje možemo objasniti specifičnostima dubrovačke regije. Iako je prema našim podacima ovo prvi ozbiljniji rad u ovoj regiji pa jasno ukazuje na potrebu daljnjih napora za praćenje incidencije kao i za planiranje prevencije spolno prenosivih bolesti kako na dubrovačkom području tako i na području naše države.

Ključne riječi


spolnoprenosive bolesti; gonoreja; sifilis; HPV; genitalni herpes; nespecifični uretritis

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja