Kvaliteta života – tjelesno i sociopsihološko zdravlje odraslih stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije

Mihovil Štimac

Sažetak


Tijekom posljednjih petnaestak godina jedno od važnijih dostignuća na polju zdravstvene zaštite bilo je priznanje središnje uloge pacijentovog gledišta u praćenju kakvoće ishoda medicinske njege.
Iako je pacijent/ispitanik najbolji izvor informacija o ostvarenju tih ciljeva, ni u kliničkim ispitivanjima, ni u medicinskoj praksi nisu se rutinski prikupljale informacije od pacijenata kako doživljavaju bolest i liječenje. Pošto ta informacija nije dio zdravstvenog dokumenta, u današnjoj bazi podataka o zdravstvenoj zaštiti ona se ne može dobiti za analizu.U novoj eri u koju smo upravo zakoračili, politički analitičari koji uspoređuju troškove i investicije konkurirajućih načina organiziranja i financiranja službi za zaštitu zdravlja i koji nastoje postići najveću vrijednost za svaki zdravstveni dolar, koristit će informacije o stanju funkcija, dobrobiti, te drugim važnim ishodima zdravlja.

Ključne riječi


kvaliteta života; tjelesno i sociopsihološko zdravlje; odrasli stanovnici; Dubrovačko-neretvanska županija

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja