Vodeći uzroci smrti stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije za dob 0-64 godine za razdoblje 1996.-2005. godine

Ankica Džono-Boban

Sažetak


Praćenje smrtnosti osoba u dobi 0-64 godine je značajan javnozdravstveni segment iz više razloga: zbog gubitka mladih osoba koje se tek trebaju razviti u odraslog odgovornog pojedinca društva te predstavljaju budući temelj društveno-gospodarskog razvoja, zbog gubitka ekonomski aktivnog stanovništva zbog čega mnoge obitelji ostaju bez hranitelja obitelji, a društvo bez radne snage, kao i zbog smanjenja reproduktivnog potencijala što će se odraziti na demografske karakteristike.
U razdoblju od 1996. do 2005. godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji svaka peta umrla osoba preminula je prije 65. godine života, odnosno svaki drugi dan jedna muška osoba, a svaki četvrti dan jedna ženska osoba. Vodeći uzroci smrtnosti ove dobi su zloćudne novotvorine, 36,1%, bolesti srca i krvnih žila, 28,9%, nasilne smrti, 13,7%, te bolesti probavnog sustava, 6,6%. Standardizirane stope smrtnosti od zloćudnih novotvorina, kardiovaskularnih bolesti i nasilnih smrti su više za muški nego za ženski spol. Ishemične bolesti srca i zloćudna novotvorina bronha i pluća su najčešći pojedinačni uzroci smrti u dobi 0-64 godine za mušku populaciju, a zloćudna novotvorina dojke za žensku. U 2005. godini izgubljeno je 1.390 godina života zbog zloćudnih novotvorina, 1.014 godina zbog kardiovaskularnih bolesti, 734 godine zbog nasilnih smrti, te 573 godine zbog ostalih uzroka smrti. 
Poznavajući rizične čimbenike, koji su pretežito vezani za način življenja i ponašanje pojedinca ali i društva u cjelini, učinkovitost u smanjenju izbježivih smrti nije samo u djelokrugu zdravstvenog sektora, nego je nužna intersektorska suradnja i na lokalnoj i na nacionalnoj razini.

Ključne riječi


smrtnost; dob 0-64 godine; Dubrovačko-neretvanska županija

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja