"Prehrana školske djece“ – projekt Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije u suradnji sa Županijskim stručnim vijećem voditelja školskih preventivnih programa u osnovnim školama

Autor(i)

  • Želimir Bertić Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije

Sažetak

Suradnja Zavoda za javno zdravstvo „Odjela za zdravstveni odgoj i prosvjećivanje“ sa Voditeljima školskih preventivnih programa u osnovnim školama traje gotovo dvije godine. Započelo je na stručnom skupu voditelja školskih preventivnih programa u osnovnim školama Bjelovarsko-bilogorske županije (BBŽ) od strane Voditelja preventivnih programa BBŽ, održanog u II. osnovnoj školi u Bjelovaru. Na skupu su sudjelovali javnozdravstveni djelatnici i stručni suradnici osnovnih škola u BBŽ, s ciljem izrade preventivnih programa. Tijekom stručnog skupa dogovorena je provedba dva pilot projekta „Prehrana i zdravlje“ te „Tjelesna aktivnost i zdravlje“. Glavni poticaj za izradu i provedbu tih projekata su zabrinjavajući podaci Svjetske zdravstvene organizacije koji govore da trenutačno u Hrvatskoj ima 64% odraslih muškaraca i 54% žena s prekomjernom tjelesnom težinom. Posebno zabrinjava činjenica da viška kilograma nije pošteđen ni sve veći broj djece. U zadnjih 10 do 15 godina uočen je porast pretilosti među školskom djecom. Uzroci pretilosti su brojni, kad su u pitanju djeca i mladi izrazito su nazočni. Najvažniji uzroci pretilosti su kulturološki utjecaji na prehrambene navike i tjelesnu aktivnost. Istraživanja pokazuju da su slatki napici i voćni sokovi glavni krivci pretilosti u mladih. Na medijske izazove (TV, reklame) posebno su podložna djeca, dok kultura i obrazovni sustav nude vrlo malo zdravih zamjena. Vrijeme odmora i rada sve se više provodi u mirovanju, jer se ljudi, koristeći automobile, gledajući TV, igrajući videoigre i radeći za računalom, premještaju iz jednog sjedećeg položaja u drugi. Međutim, “kult zdravlja†djecu i mladež ne zanima baš previše jer smatraju da to nije nešto što njih treba zanimati. Inače, prekomjerna tjelesna težina povećava rizik za razvoj niza bolesti, posebice srčano žilnih, visokog krvnog tlaka, hiperlipidemije (povećane masnoće u krvi), šećerne bolesti neovisne o inzulinu (dijabetes tipa II), nekih sijela raka i bolesti organa za kretanje. To su ujedno i bolesti od kojih obolijeva znatan dio odrasle populacije u Hrvatskoj i drugim industrijski razvijenim zemljama, gdje prekomjerna tjelesna težina u odraslih osoba nije samo posljedica unosa hrane, već je i posljedica nedovoljne tjelesne aktivnosti.

Bjelovarsko-bilogorska županija smještena je na sjeverozapadu Hrvatske. U gospodarskom smislu najjača poljoprivredna županija u Hrvatskoj. Područje Bjelovarsko-bilogorske županije prepuno je bogate povijesti i tradicije koja seže i u vrijeme prije rimskog doba. U muzejima i crkvama čuvaju se dragocjenosti kao dokazi postojanja, trajanja i čuvanja života na ovom području. Na svakom koraku isprepliću se prošlost i sadašnjost. Tu je nezaobilazna "Terezijana" kao uspomena na caricu Mariju Tereziju koja je carskim dekretom osnovala grad Bjelovar, Međunarodni stočarski i gospodarski sajam, najveći takve vrste u Hrvatskoj, "Vinodar", izložba vina, "Dožinky", žetvene svečanosti čeha, Smotra pučkoga teatra, festival "Djeca, radost, pjesma", međunarodni supermaraton Zagreb-čazma, motokros u Podgariću, konjički turnir u Bereku i brojne sportske priredbe. Bjelovar je kolijevka rukometa u Hrvatskoj.

Author Biography

Želimir Bertić, Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije

Downloads

Objavljeno

2013-01-24

Broj časopisa

Rubrika

Stručni radovi