EUPHA (European Public Health Association) i WFPHA (World Federation of Public Health Associations)

Danijela Štimac

Sažetak


Europska javnozdravstvena udruga, EUPHA, je krovna organizacija udruga i ustanova za javno zdravstvo u Europi.  EUPHA je osnovan 1992. godine od strane 15 članova  iz 12 zemalja. EUPHA sada ima 71 člana iz 40 zemalja . članovi EUPHA-e su: 41 nacionalna udruga javnog zdravstva, 18 institucija, 8 europskih NVO (ne vladine organizacije) te četiri pojedinačnih  članova.

EUPHA je međunarodna , multidisciplinarna , znanstvena organizacija , koja okuplja oko 14000 stručnjaka iz javnog zdravstva u cilju  profesionalne razmjene i suradnje u cijeloj Europi . EUPHA potiče multidisciplinarni pristup javnom zdravstvu . Ono što EUPHA navodi kao svoju viziju jest poboljšanje zdravlja i smanjenje zdravstvenih nejednakosti ne samo u zemljama članicama EUPHA ili EU već globalno .  EUPHA je organizacija koja pruža stručnu potporu  javnozdravstvenim nacionalnim organizacijama, kako stručnim tako i civilnim, kako bi se povećao utjecaj javnog zdravstva u Europi. Misija je izgradanja kapaciteta i znanja u području javnog zdravlja , koji bi bili podrška u donošenju odluka  u  praksi i zdravstvenoj politici,  temeljenih na  znanstvenim dokazima te proizvodnji i razmjeni znanja s članovima i partnerima u Europi.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja