Zdravi eko-život

Autor(i)

 • Mira Davidović Udruga pet plus

Ključne riječi:

ekologija

Sažetak

Udruga PET PLUS tijekom 2010/2011.provodila je europski projekt za promociju zdravlja školskoj djeci Zdravi eko život/Healthy Eco Life u suradnji s organizacijama iz Velike Britanije i Slovenije, pod pokroviteljstvom Europske agencije za zdravlje i potrošače EAHC.

U projektu Zdravi eko život sudjelovali su:

 • iz Hrvatske:   Udruga PET PLUS, Zagreb; Zavod za javno zdravstvo „dr.Andrija Š tampar“, Zagreb; Eko centar pz, Sloboština
 • iz Slovenije: Za boljši svet, Maribor
 • iz Velike Britanije: Coran Life Education, London.

 

Najvažnije aktivnosti projekta:

 • Interaktivne radionice „Zdravi eko život“

U sklopu interaktivnih radionica tijekom prvog i drugog polugodišta tijekom 2010/2011.šk.god., čak više od 600 djece iz 10 osnovnih škola grada Zagreba kuhalo je zdrave obroke, učilo o očuvanju planeta i ekologiji, igralo se s maskotom Slavkom i pjevalo pjesmu Zdravi eko život..

 • Dječji eko festival

17.4.2011. organizirana je smotra kreativnosti na temu zdravlja i ekologije pod nazivom Dječji eko festival, u Dječjem kazalištu lutaka.

Na festivalu je nastupilo preko 200 malih izvođača, koji su pred ispunjenim gledalištem kroz pjesmu, dramu i ples pokazali što su naučili u radionicama Zdravi eko život.

U predvorju Kazališta lutaka bila je postavljena izložba dječjih skulptura i crteža na temu zdravlja i ekologije, koja se nakon festivala preselila u izloge dućana na potezu Trg bana Jelačića- Cvjetni trg te u Superkonzum u Dubravi. Na taj način djeca su obilježila Dan planeta Zemlje i potakla su svoje roditelje i čitavu zajednicu da se brinu o svome zdravlju i zdravlju našeg planeta, jer on je jedini dom za generacije koje dolaze.

 • Izlet na eko farmu

Tijekom svibnja svi učenici otišli su na organizirani jednodnevni posjet eko farmi u Sloboštinu (Općina Brestovac, Slavonija). Tamo su ih dočekali mladi edukatori koji su zajedno s djecom radili u organskom vrtu, mijesili i   pekli zdrava peciva, brinuli oko domaćih životinja te se bavili sportom u prirodi. Projekt je usmjeren na približavanje zdravih životnih navika gradskoj djeci, pa su neka djeca po prvi puta imala priliku dodirnuti domaće životinje ili posaditi biljku.

 • Završna konferencija

U sklopu europskog projekta Zdravi eko život održana je Završna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati provedenih aktivnosti. Zdravi eko život za sada je jedini projekt u državi financiran iz programa Zajednice u kojem je vodeći partner hrvatska organizacija (Udruga PET+ iz Zagreba). Projekt je namijenjen promociji zdravlja i ekologije školskoj djeci, a provodio se u Zagrebu i Mariboru obuhvativši 600 hrvatske i 100 slovenske djece. Projektni partneri ovog inovativnog programa radionica u školama i na eko-farmi bili su Zavod za javno zdravstvo „dr.Andrija Š tampar“, Eko centar pz, te slovenska udruga Boljši svet i najveća engleska organizacija za promociju zdravih životnih izbora Coram Life Education.

 • Završna konferencija

U lipnju 2011. Godine, održala se Završna projektna konferencija s međunarodnim predavačima. Na Konferenciji su predstavljeni rezultati evaluacije učinka provođenja projektnih aktivnosti Zdravi eko život, kao i planovi za buduće djelovanje. Projekt Zdravi eko život ostvario je sve svoje projektne ciljeve i uspješno prošao pilot testiranje edukativnog programa u školama. Brojni predstavnici organizacija iz regije iz Kluba prijatelja Zdravi eko život http://www.healthy-eco-life.com/pages/membersC.html prezentirali su najzanimljivije projekte svojih udruga te postavili temelje za buduću suradnju.

Na Završnoj konferenciji prezentirani su rezultati evaluacije projektnog učinka, te je pokazano kako su hrvatska djeca nakon sudjelovanja u projektu značajno popravila svoje znanje o zdravlju i ekologiji, te usvojila mnoge zdrave navike. Slovenska djeca su također napredovala kroz projekt – malo manje na području znanja, budući da su već imala solidno znanje o zdravoj prehrani i očuvanju okoliša- no više na području praktične primjene i provođenja zdravih navika. Projekt je pokazao da nije dovoljno znati da bi se živilo zdravo – zajedno s djecom treba uživo pripremiti zdravu hranu, posaditi biljku i brinuti o okolišu, kako bi svako dijete znalo to ponoviti u svom životu.

 • Brošura   „Pregled dobre prakse“

U okviru projekta izdana je i brošura Pregled dobre prakse, koja pokazuje kako interaktivni iskustveni pristup promocije zdravlja i ekologije u svijetu nije novost – i da ga mnoge zemlje koriste kao dobar način učinkovitog mijenjanja životnih stilova djece i mladih. Istraživanja su pokazala kako je prevencija najisplativiji način utjecanja na zdravlje populacije – današnja djeca koja se igraju kuhajući zdrava jela i sadeći organsko povrće sutra će biti zdravi odrasli ljudi sposobni donositi odgovorne svakodnevne izbore.

Projekt Zdravi eko život podržali su Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH ,Grad Zagreb, Fond za zaštitu okoliša, Ministarstvo poljoprivrede RH, Grad Maribor, Konzum, Ministarstvo obrazovanja RH , Nacionalna zaklada i Vip.

Više o projektu pogledajte na web- stranici www.healthy-eco-life.com

 • Nastavak projekta: Zdravi eko život II.

Tijekom školske godine 2011./2012. Udruga Pet plus provodila je projekt Zdravi eko život II., koji je podržalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a u njemu su sudjelovali učenici svih četvrtih razreda Osnovne škole „August Š enoa“ iz Zagreba (ukupno 88 učenika)

I ove je godine projekt Zdravi eko život II je putem aktivnog sudjelovanja osnovnoškolsku djecu približio prirodi i zdravim životnim navikama te je u statistički značajnoj mjeri uvećana razina znanja, stavova i ponašanja učenika sudionika projekta, vezanih uz pravilnu prehranu i ostale zdrave životne navike.

Downloads

Broj časopisa

Rubrika

Stručni radovi