Zaštitna vrijednost i nuspojave različitih vrsta cjepiva protiv gripe (Protective value and side effects of various influenza vaccines)

J Milas, V Milas, Lj Ćavar, G Šimović, M Gavran

Sažetak


U Osječko-baranjskoj županiji je 2006. godine ukupno protiv gripe procijepljeno 38322 osobe, a zaprimljeno je 43620 doza cjepiva. Ove su se godine u Hrvatskoj prvi puta na tržištu pojavile tri različite vrste cjepiva: Fluad, registriran i primjenjivan samo za osobe starije od 64 godine te Vaxigrip i Influvac za sve osobe bez obzira na dob. U prosincu 2006. godine u epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije (ZZJZ Osijek) je cijepljeno 1968 osoba. Cjepivom Fluad cijepljeno je 446, cjepivom Influvac 550 i cjepivom Vaxigrip 972 osobe. Pet mjeseci nakon provedenog cijepljenja i dva mjeseca nakon završetka epidemije gripe u Osijeku, obrađena su metodom slučajnog uzorka (u svibnju 2007.) telefonskom anketom ili intervjuom 102 ispitanika koja su cijepljena cjepivom Fluad, 47 ispitanika cijepljenih Vaxigrip cjepivom i 12 ispitanika Influvac cjepivom. Niti jedan ispitanik nije imao težih ili teških nuspojava na niti jednu vrstu cjepiva. Najmanje se jedna nuspojava na cjepivo javila u 41,5% cijepljenih cjepivom Fluad, a 22,6% u ispitanika cijepljenih Vaxigrip i Influvac cjepivom. Lokalnih je nuspojava na cjepivo bilo 34% u ispitanika cijepljenih Fluad cjepivom, odnosno 17% u ispitanika cijepljenih Vaxigrip i Influvac cjepivom. Fluad cjepivo štiti cijepljenike jednako dobro od kliničkog oblika gripe kao Vaxigrip i Influvac cjepiva, ali ima dvostruke više nuspojava na cjepivo. Nitko od ispitanika nije klinički obolio od gripe u vremenskom razdoblju od prosinca 2006. godine (kada su cijepljeni) do kraja svibnja 2007. godine (kada su ispitani). Nema razlike u zaštiti ispitanika cijepljenih različitim cjepivima protiv gripe od kliničkog oblika gripe.

Ključne riječi


Gripa, cjepivo protiv gripe, učinkovitost cjepiva, Osječko-baranjska županija, Osijek, Fluad, Vaxigrip, Influvac

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja