Infekcija hepatitis B virusom

A Včev, I Begić

Sažetak


Zdravstveni teret infekcije hepatitis B virusom se najbolje zrcali u epidemiološkim podacima Svjetske zdravstvene organizacije prema kojima 2 milijarde ljudi ima pozitivne serološke markere za preboljelu ili prisutnu HBV infekciju. Oko 350 milijuna njih postali su kronični nositelji ovog virusa i predstavljaju mogući izvor novih infekcija, a pod rizikom su razvoja ciroze jetre i primarnog karcinoma jetre. Kroničnoj HBV infekciji se može pripisati trećina svih hepatalnih ciroza i polovica slučajeva hepatocelularnog karcinoma (HCC), a procjenjuje se da HBV infekcija posredno dovodi do 500 000-700 000 smrti godišnje. Mjere prevencije i kontrole HBV infekcije obećavaju bolju epidemiološku sliku u budućnosti, najvećim dijelom zahvaljujući HBV cjepivu koje je 1981.god. odobreno u SAD-u, a danas je standard u kalendarima cijepljenja novorođenčadi, djece te svih osoba pod povišenim rizikom transmisije HBV-a. U zemljama u kojima je rano prihvaćen program cijepljenja HBV cjepivom, zamijećen je povoljan trend redukcije sekvela kronične HBV infekcije, a kako udio populacije procijepljene protiv HBV raste, predviđa se da bi epidemiološka struktura trebala biti sve bolja, bar što se tiče de novo infekcija HBV-om. 
Iako je HBV tropan za hepatocite, u patogenezi lezije hepatocita direktni učinak HBV nije presudan. Značajnija je aktivacija imunih mehanizama „obrane“ stanice koja završava programiranom smrti stanice – apoptozom. Ipak, najveći problem današnjice koji ograničava uspjeh prevencije HBV infekcije je činjenica da značajan broj HBV inficiranih osoba nikada ne bude dijagnosticiran niti liječen čime se promovira opstanak rezervoara hepatitis B virusa. Smatra se da je u Hrvatskoj broj kroničnih nositelja HBV oko 65 000 (<2%), dok se pouzdano ne zna koliko je de novo infekcija HBV.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja